Ga je mee op reis?

Elke yogales neem ik mensen mee op reis door hun lichaam. Telkens is het weer een soort ontdekkingstocht waarbij mensen regelmatig dingen tegenkomen die ze nog niet opgemerkt hadden. Dit kan zijn door iets in het lichaam te voelen of opeens inzicht te krijgen in een bepaald patroon bij zichzelf of inzicht in een situatie die op dat moment speelt.

 

Als yogadocent fungeer ik als een soort reisleider. Als deelnemer heb je de mogelijkheid om aan te haken op de route en je helemaal mee te laten nemen. Veel mensen durven zich te laten leiden en gaan alles op de route open en in vertrouwen tegemoet. Voor sommige mensen is het wat lastiger om zich helemaal mee te laten nemen langs alle interessante plekken in hun lichaam en geest. Deze categorie mensen blijft vaak in het begin een beetje hangen tussen het volgen van de voor hun bekende route en het voorzichtig om een hoekje kijken naar de soms wat bijzondere route instructies die de yogadocent geeft. De controle loslaten als je iets nieuws doet en je in vertrouwen laten leiden is voor de één nu eenmaal makkelijker dan voor de ander. 

 

Mensen die in het begin wat moeite hebben om zich mee te laten nemen en zich te laten leiden kunnen vaak na een paar lessen de knop omzetten en zich overgeven aan de les die gegeven wordt. Als het lastig blijft om mee te gaan in de flow van de les en er blijft veel weerstand aanwezig dan stromen deze mensen vaak redelijk snel weer uit. Dit is helemaal ok. Iedereen is er gebaat bij om dat te doen wat past. Langdurig forceren heeft geen zin en werkt vaak averechts.

 

Het is voor mij als yogadocent elke keer weer wonderlijk om te zien dat als mensen zich helemaal mee kunnen laten nemen tijdens de les, zij na de les zoveel meer ontspannen zijn en hun ogen vele malen zachter staan. Vaak hoor ik van mensen dat deze zachtheid en ontspanning door gaat werken in het dagelijks leven. Opeens gaat er bijvoorbeeld weer creativiteit stromen. Ook roepen mensen regelmatig in gedachten mijn stem op en volgen ze de instructies die ze al zo vaak tijdens de les gehoord hebben om zich te ontspannen of om de adem te laten zakken. Tijdens de yogalessen leggen we bepaalde paden aan die mensen vervolgens zelfstandig kunnen bewandelen. Hoe mooi is dat! Je kunt dan voortaan altijd zelf je weg vinden als je op reis gaat. 

 

Dus, ga je mee op reis?