Help, ik voel vanalles

Als mensen net met yoga beginnen of na lange tijd de draad weer oppikken zijn ze vaak verbaasd over wat ze allemaal voelen in hun lichaam. Soms kun je zelfs spreken van een schrikeffect. Mensen schrikken op zo’n moment dan werkelijk wakker uit een toestand van stelselmatig signalen negeren. 

 

Het voelen kan zich voordoen in het lichaam en ook in het ervaren van veel gedachten, onrust en emoties. Ook het ervaren van een intense moeheid komt regelmatig voor. Over het algemeen worden mensen zich bewust dat ze ergens de weg zijn kwijt geraakt en er een andere weg ingeslagen mag worden die zachter en meer compassievol is naar zichzelf. Een enkele keer komt het voor dat het schrikeffect zo groot is dat mensen letterlijk weglopen of vluchten voor dat wat zich aandient. De tijd is dan nog niet rijp voor verandering. Ieder doorloopt de stappen in het leven op zijn eigen tempo. 

 

Het zal geen verrassing zijn dat het stelselmatig negeren van signalen die het lichaam geeft op den duur voor problemen gaat zorgen. Elke keer hardnekkig doorgaan, hard voor jezelf zijn en je lichaam en geest verwaarlozen kan tot gevolg hebben dat je op een punt komt dat het niet meer te negeren valt en er schade opgetreden is. Ook dit is natuurlijk een les in het leven maar vaak wel een pittige les. 

 

Als yogadocent kan ik mensen geruststellen, bemoedigen en prijzen om hun moed het voelen aan te gaan. Ja het vereist werkelijk moed om elke keer weer te voelen en de confrontatie aan te gaan met alle signalen, prikkels en pijntjes die ervaren worden. Uiteindelijk zullen mensen die doorzetten in een veel betere balans terecht komen. Zich meer bewust worden van zichzelf en dat wat ze werkelijk belangrijk vinden in het leven. Ook zullen de pijntjes, onrust, gedachten en de intense moeheid geleidelijk aan afnemen.

 

Waar yoga voor de ene persoon zeer geschikt is zal bij een andere persoon een andere manier van ontspannen en leren voelen beter passen. Probeer gewoon uit wat bij jou past en laat je verrassen over wat het je kan brengen in jouw leven.

 

Voelen maakt vrij.