Onzekerheden

Sommige mensen laten zichzelf tegenhouden om aan de yogalessen deel te nemen doordat ze ergens onzeker over zijn. Voorbeelden van onzekerheden die ik regelmatig hoor zijn:

- Ik ben te stijf,
- Ik ben te dik,
- Ik ben te oud,
- Ik heb blessures,
- Ik ben niet goed in evenwichtsoefeningen want mijn balans is slecht

Nu hoeft er voor mij niemand op yoga te gaan als ze daar geen zin in hebben. Het is echter wel heel jammer als mensen het verlangen hebben om mee te doen met de yogalessen maar zich tegen laten houden door hun onzekerheden.

Dit is echt onnodig. Verreweg de meeste oefeningen en houdingen die we tijdens een les doen zijn aan te passen aan elk lichaam. De enkele keer dat dit niet lukt is er altijd wel een alternatief beschikbaar wat ongeveer dezelfde uitwerking heeft op het lichaam. De sfeer in al mijn groepen is begripvol en compassievol naar elkaar. De lessen zijn rustig en ontspannen. Alsof je in een warm bad stapt en er ontspannen na de les weer uitstapt. De rust en de ontspanning neem je mee naar huis.

Veel oefeningen doen we bewust met de ogen gesloten. Dit heeft meerdere voordelen:
- Je kunt beter voelen in je lichaam waar je grenzen liggen
- Je kunt beter voelen in je lichaam welke uitwerking een houding in je lichaam heeft
- Je ziet niet wat een ander doet en gaat jezelf niet vergelijken met anderen

Gaandeweg de lessen leren de meeste mensen met steeds meer mildheid naar zichzelf te kijken. Niet meer zo streng en oordelend over zichzelf maar liefdevoller en meer in acceptatie met dat wat er op dat moment is. Dit werkt vaak ook weer door in het dagelijks leven.

Kortom, als je jezelf aangetrokken voelt tot yoga, laat je dan niet tegenhouden door je onzekerheden maar zoek een docent waar je je prettig bij voelt en ga gewoon lekker beginnen.

Een mooi cadeau aan jezelf.