Voelen zonder woorden

In de wereld waarin we ons op dit moment bevinden is het gebruikelijk om veel zaken vanuit het rationele, het verstand en het denken te benaderen. Als we al voelen dan verbinden we daar meestal direct woorden aan. We willen dat wat we voelen verklaren met woorden, hebben er gedachten over en maken er in ons hoofd vaak hele verhalen bij.

 

Een andere manier om te voelen is het voelen zonder woorden. Je herkent het misschien wel dat je af en toe zo’n niet te duiden onbestendig gevoel kunt hebben. Sommigen gaan het uit de weg door te gaan snacken, overmatig te gaan bewegen of zoeken afleiding door eindeloos te surfen op internet. Anderen gaan het misschien afreageren op anderen door ruzie te zoeken. En weer een andere categorie gaat het gevoel verstandelijk analyseren en blijft daarbij soms in emoties hangen. Waar praten soms zeer nuttig is, kan het kan overmatig praten je ook weghouden bij het daadwerkelijk voelen in je lichaam.

 

Wat ook kan is stil gaan zitten en daar gaan voelen in je lichaam waar het onbestendige gevoel aanwezig is. Vaak is de onrust als een soort verkramping te voelen rond het hartcentrum en rond de zonnevlecht. Wat je kunt doen is op een rustige plaats gaan zitten en te voelen in dat gedeelte van je lichaam waar je de onrust en de beklemming ervaart. Blijf met je aandacht in je lichaam en bij de plaats waar de onrust zich voordoet. Gewoon rustig door blijven ademen. Alleen voelen zonder woorden. Wat zich daar aandient aan onrust wil gevoeld worden. Zonder verklaring voor dit gevoel te bedenken, dus zonder woorden. Puur in het voelen blijven. Aanwezig blijven op die plek in je lichaam waar iets gevoeld wil worden.

 

Na een tijdje zal je merken dat het beklemmende en onrustige gevoel vanzelf wegebt. Het is doorvoelt zonder dat je er mentaal een verklaring voor hebt bedacht. Zo eenvoudig kan het soms zijn.

 

Nu is het natuurlijk niet zo dat je het denken en het rationele altijd in alle gevallen uit moet zetten. Je kunt het denken functioneel en bewust inzetten om situaties voor jezelf op een rijtje te zetten. Wees je bewust dat je een keuze hebt welke methode je voor jezelf kiest om toe te passen.

 

Probeer het maar eens uit de volgende keer als je zo’n onbestendig gevoel hebt. Je zult je verbazen hoe snel de onrust verdwenen is door simpel te voelen zonder woorden.