Wel proberen, niet forceren

Iedereen komt tijdens het beoefenen van yoga op een bepaald moment een grens tegen. Waar deze grens ligt is uiteraard voor iedereen weer anders. Heel logisch dus dat het super belangrijk is om tijdens het doen van de oefeningen goed te voelen in je lichaam. Alleen door goed op te letten zal je de signalen oppikken die je lichaam aan jou doorgeeft. 

 

Heel vaak zitten we in een prestatiegerichte houding. Zijn we streng voor onszelf en leggen we onszelf hoge verwachtingen op. Het gevolg daarvan is dat mensen krampachtig en geforceerd de oefeningen en houdingen uit gaan voeren. Je schiet dan compleet je doel voorbij want in een geforceerd lichaam gaat de energie stagneren in plaats van doorstromen. Bij alle oefeningen en houdingen die we uitvoeren geldt dus op een ontspannen manier; wel proberen, niet forceren.

 

Je nodigt je lichaam uit om te onderzoeken of het naar een bepaalde houding toe kan en wil. Je observeert heel goed en probeert je mind over hoe je het zou willen uit te schakelen. Dit alleen is al een flinke oefening. Je tast als het ware vanuit een neutrale houding af of iets wel of niet gaat. Het maakt dus werkelijk niet uit wat het resultaat is. 

 

Regelmatig zie ik tijdens de lessen mensen zichzelf over hun grenzen heen duwen. Zodra ik dit opmerk benoem ik altijd het belang van het respecteren van het lichaam en geef ik alternatieven of aanpassingen door of adviseer om een houding op dat moment niet te doen. Voor sommige mensen is het een hele mentale worsteling om hier aan toe te geven maar al doende leren we en worden we wijzer.

 

Er is ook een categorie mensen die bij voorbaat denken dat ze iets niet kunnen. Hun mind werkt in dat geval beperkend in het onderzoeken van de mogelijkheden van het lichaam. Ook bij deze categorie geldt; wel proberen, niet forceren. Door jezelf op een open en zachte manier uit te nodigen een bepaalde oefening of houding te proberen en je overtuiging dat dit je niet lukt uit te schakelen, is er vaak toch veel mogelijk. Eventueel op een aangepaste manier.

 

Door het goed te luisteren naar ons lichaam kunnen we onze begrenzingen, mentaal en lichamelijk elke keer wat ruimer maken. Door dit te oefenen in de yogales gaan mensen dit vaak ook op andere gebieden in het dagelijks leven toepassen. 

 

Op alle gebieden een win win situatie dus.