Ontspanningsles, Leer je lichaam te ontspannen, Geef je adem de ruimte

 

In het dagelijks leven hebben veel mensen te maken met spanningen. Als deze spanning niet tijdig losgelaten wordt, dan kan zich dit vast gaan zetten in het lichaam. Je komt dan op een gegeven moment in een vicieuze cirkel terecht. Je lichaam is gespannen, je adem zit “hoog” en doordat dit inmiddels een patroon geworden is, zal het lichaam op een gegeven moment niet meer kunnen ontspannen. Doordat de adem zich niet meer kan verdiepen krijg je steeds mindere energie. Je gaat op een gegeven moment op je tandvlees lopen om toch de dingen vol te houden die je gewend was om te doen of die van je verwacht worden door jezelf of je omgeving. Blijft de spanning langer en langer duren dan kun je chronische klachten ontwikkelen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, nek en schouderklachten, slecht slapen, je gejaagd en rusteloos voelen en weinig energie hebben. Rust nemen en spanning loslaten is dan nodig om de balans te herstellen.

 

Langdurig opgebouwde spanning gaat vaak niet vanzelf uit je lichaam. Ieder heeft zo zijn eigen manier om spanning los te laten. Sporten, wandelen, musea bezoek en koken zijn voorbeelden. Als je lichaam echter té gespannen is dan kom je hier vaak niet meer toe. Op dat moment kun je geholpen zijn met specifieke ontspanningslessen. In deze lessen leer je gaandeweg te herkennen waar spanning zich opgebouwd heeft in je lichaam. Van top tot teen ga je leren voelen in je lichaam. Nadat je de spanning in je lichaam hebt leren herkennen, leer je tijdens de lessen hoe je deze spanning los kunt laten. Dit zal vaak stapje voor stapje gaan. Langdurig opgebouwde patronen hebben tijd nodig om los te weken. Als het lichaam op een gegeven moment al iets meer kan ontspannen, dan gaan we de adem gericht inzetten ter ondersteuning. Ademtechnieken om spanning nog verder los te laten en de energie in je lichaam te verhogen. Met het goed gebruiken van de adem maak je meer ruimte in je lichaam waardoor je vitaliteit toe zal nemen. Tijdens de lessen krijg je handvaten aangereikt waar je de rest van je leven op terug kunt vallen.

 

Mijn expertise in mensen begeleiden om te ontspannen heb ik opgedaan tijdens diverse yoga gerelateerde opleidingen en door het geven van yogalessen. Bij de ontspanningslessen gebruik ik specifiek die elementen die primair gericht zijn op het loslaten van spanning uit het lichaam.

 

Wil je meer weten hoe de lessen in zijn werk gaan? Klik dan hier voor de praktische informatie.