Yoga is een manier om je te leren ontspannen. En je hoeft er echt niet voor op je hoofd te kunnen staan. 

Mensen die nog nooit eerder iets met yoga hebben gedaan, moeten toch een drempel nemen. Daarna worden ze vaak enthousiast. 
De nacht na de yogales slaap je meestal geweldig. Dat heeft alles te maken met leren ontspannen. De meeste mensen hebben een druk leven. Dat is prima, maar daarbij moeten er ook momenten zijn van pure ontspanning. Een eilandje van rust en stilte. Dat kun je leren, onder andere door yoga.
Yoga kan een weg zijn om beter met jezelf in contact te komen. 

De kunst in het leven is om uit te vinden, wat bij jou past.
Ieder mens heeft een innerlijke drang om zich te ontwikkelen, te groeien. 
Yoga heeft veel technieken die je kunt oppakken en gebruiken. Veel mensen ademen verkeerd. Ze hebben een hoge adem en gebruiken maar een klein gedeelte van hun longen. Door yoga leer je de buikademhaling. Dat is een volledige ademhaling.
Door bezig te zijn, geconcentreerd op je lichaam, op je ademhaling en met oefeningen, krijg je een beter contact met je eigen lichaam. Je leert te voelen wanneer je gespannen of ontspannen bent. Door het doen van bepaalde oefeningen leer je te ontspannen. En een lichaam dat ontspannen is functioneert beter. Rust en ontspanning hebben ook een genezende uitwerking op veel lichamelijke en emotionele klachten.

 

De Hatha Yoga is een vorm die het meest gericht is op het fysieke lichaam. 
Door lichamelijke oefeningen uit te voeren en daarbij de juiste ademhaling, concentratie en het beeldend vermogen te leren gebruiken ontstaat er een diepe ontspanning in het lichaam. 

De Yoga leer gaat er vanuit dat lichaam en geest één geheel zijn, dus een diepe ontspanning van het lichaam geeft ook een diepe ontspanning in de geest. 

Door onze Westerse leefwijze kan het gebeuren dat onze geest nog al eens overbelast raakt. Dat kan leiden tot verkeerd ademhalen met eventueel hyperventilatie tot gevolg. Ook kunnen er onrust gevoelens ontstaan, bijvoorbeeld niet stil kunnen zitten, altijd maar bezig zijn met iets of in huilen uitbarsten zonder aanwijsbare reden. 

Door onder ander yoga leer je weer:
- op een bewuste fysieke manier contact te maken met je lichaam,
- hoe je door juiste ademhaling spanningsvelden in het lichaam kan loslaten,
- manieren om het lichaam deel voor deel te ontspannen, 
- hoe je via visualisaties het lichaam weer nieuwe energie kan geven. 

Yoga is niet prestatie gericht. Dat wil zeggen dat een ieder die kan staan, zitten en liggen het kan beoefenen waarbij je lichamelijke gesteldheid vanzelf aangeeft waar je grenzen liggen. Deze mogen niet worden overschreden uit respect voor je lichaam. 

De uitwerking van het beoefenen van Yoga is voor een ieder verschillend. De één merkt al na enkele lessen een diepe ontspanning terwijl een ander daar een periode van maanden voor nodig heeft.